Vappumunkit

Pikapäivityksenä munkkiohje! Kysyin eilen vanhalta koulukaveriltani Susanilta hänen luottomunkkireseptiään ja hän antoi minulle tämän reseptin, joka on kuulemma kuuluisien Sotkun munkkien resepti. Täyttä varmuutta alkuperäisyydestä ei ole, mutta herkullisia nämä olivat!

Päädyin tekemään näitä tänä aamuna (herätys klo 4:45...) töihin työkavereille ja nyt illalla uudelleen ystävilleni Riikalle, Lauralle ja Annalle. Anna ja Laura poseeraavat kuvissakin, heh! (Kuvat räpsäisin siis tällä kertaa itse kun Annika oli toisaalla.)

Pyöräyttäkää huomenna munkit Vappupäivän kunniaksi!





Vappumunkit
reilu 20 kpl

0,5 l kädenlämpöistä vettä
50 g tuorehiivaa
reilu 1 dl (100 g) sokeria
1 rkl (13 g) merisuolaa
1 kananmuna
11-13 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
1,5-2 l rypsiöljyä paistamiseen
erikoishienoa sokeria sokeroimiseen

» Sekoita hiiva, sokeri, suola ja kananmuna lämpimään veteen.
»Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa hetki ennen pehmeän voin lisäämistä.
» Vaivaa voi taikinaan ja alusta kimmoisaksi niin, että taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
» Anna kohota liinan alla vähintään puoli tuntia.
» Muotoile munkit ja anna jälleen kohota liinan alla vähintään puoli tuntia.

» Lämmitä öljy 170-180 asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria niin voit testata lämpötilan esim. vaalean leivän palasella. Sen tulisi ruskistua noin minuutissa.
» Paista 3-4 munkkia kerrallaan ja tarkkaile koko ajan öljyn lämpötilaa. Itse pidin paistomittaria öljyssä koko ajan ja säätelin levyn tehoa tarpeen vaatiessa.
» Nosta kypsä munkki öljystä reikäkauhalla ja laske hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
» Sokeroi munkit lämpiminä, jotta sokeri tarttuu munkkien pintaan. Tässä vaiheessa on kiva, että sinulla on paistokaveri, koska hän voi sokeroida samalla kun sinä nostelet valmiita munkkejä öljystä ja raakoja öljyyn.
» Munkit ovat tietenkin parhaimmillaan heti paiston jälkeen, joten anna mennä vaan ja herkuttele!

- Emmi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti